lördag 19 mars 2011

Surrogatmödraskap är människohandel

Det är sjukt skrämmande att det blivit politiskt korrekt att vara positivt inställd till surrogatmödraskap. Både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna säger sig vilja utreda frågan och RFSL vill avskaffa lagen som förbjuder det.
När en surrogatmamma ställer upp "frivilligt", (helst utan att ta betalt) lovordas det och ses som ett stort framsteg för kvinnor och homosexuella män som därmed får möjlighet att få ett "eget" barn. När barnlösa par däremot åker till fattiga länder som Indien och Ukraina för att hitta en surrogatmamma talar man om den smutsiga och oetiska "surrogatindustrin" och hur hemskt det är att rika västerlänningar uttnyttjar utfattiga kvinnor.

Men vad är egentligen skillnaden?
De allra flesta västerländska surrogatmödrarna får ekonomisk ersättning. Då menar jag alltså inte några korvören- barnlösa par pungar ut miljontals kronor för att få en egen knodd. Och om det inte längre finns pengar inblandade, ja, då är surrogatmödraskapet (hör och häpna!) inte alls lika intressant.

Ett av de konstigaste argumenten för surrogatmödraskap är att det nuvarande förbudet (enligt RFSL)strider mot kvinnans rätt till personlig autonomi. RFSL vill att kvinnor ska ha rätt att sälja sig själva. Många tjejer går ju trots allt faktiskt och drömmer om att få sälja eller låna ut sig själva i några månader. Gud vad mysigt det skulle vara liksom! RFSL verkar ha missat hela tanken med prostitutionslagstiftningen: bara för att du har rätt att sälja din kropp, betyder det inte att det är okej för någon annan att köpa den. Det är också provocerande att RFSL låtsas att surrogatmödraskapet skulle vara något som hittats på för att gynna kvinnor, när det i själva verket är till för att göra det lättare att exploatera dem.

Ett annat argument för införa det altruistiska surrogatmödraskapet är att förhindra människor från att åka till länder som Ukraina och uttnyttja fattiga kvinnor där. Ja. Precis som man borde legalisera prostitution för att förhindra att folk åker utomlands och köper sex. Och öppna statliga bordeller för att minska våldtäkterna. Det spelar väl ingen roll att man i länderna som infört surrogatmödraskap åker utomlands som aldrig förr för att hitta en surrogatmamma.

Gayfrågan då? Jo, en legalisering av surrogatmödraskap skulle göra det betydligt lättare för homosexuella män att skaffa barn. Men till vilket pris då? Privilegiet att få barn kan inte sättas över kvinnors rätt till sina kroppar eller barns rätt att slippa onödigt lidande.

Men vem pratar om barnets rättigheter då? Vem har rätt att ta ett barn ifrån sin biologiska mamma vid födseln om det inte är nödvändigt? I surrogatmödraskapets fall är det ju inte fråga om någon bortadoption; barnet är redan innan det skapas förutbestämt att bli ifråntaget sin mamma och ammas inte.

Kvinnors kroppar är inte maskiner som bara är till för att producera barn. Barn är inte produkter som kan beställas och tillverkas. En livmoder är inget man bara kan "låna ut" i nio månader som man lånar ut lite mjöl eller en korgstol. En graviditet innebär alltid en risk och kan orsaka skada både fysiskt och psykiskt.

Surrogatmödraskapet har inte kommit till för att värna om vare sig kvinnor eller barns rättigheter; det har kommit till för att värna om vuxna människors rätt till biologiska barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar