fredag 29 juli 2011

Var 90:e sekund

En kvinna var 90:e sekund. Kan du gissa vad det betyder? Vi går miste om en kvinna var 1,5 minut. På grund av vad? Aids kanske, cancer, några av de sjukdomar vi inte helt har lyckats lösa gåtan till? Nej, det är inga sjukdomar som sliter bort dessa kvinnor och det är varken krig eller svält. Det jag tänker berätta är mycket konstigare än så. En kvinna dör var 90:e sekund på grund av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. De flesta kvinnor dör enligt WHO på grund av infektioner, allvarliga blödningar, havandeskapsförgiftning, kramper, kraftigt stigande blodtryck, förlossningshinder samt komplikationer efter osäkra aborter. Dessa kvinnor dör inte av någon mystisk obotlig sjukdom- de dör av saker som lätt skulle kunna förhindras om de fick tillgång till rätt vård i tid.
När unga flickor tvingas in i tidiga äktenskap, när flickor könsstympas, utsätts för könsbaserat våld, nekas rätten till självbestämmande och när tillgång till och information om preventivmedel saknas- då ökar också mödradödligheten. Många kvinnor dör i svåra smärtor hemma, till fots på väg till sjukhuset, i bilar, på motorcyklar eller i sin sjukhussäng därför att de har kommit fram alldeles för sent eller inte har råd med de mediciner eller blod de behöver. Detta är den största människorättsskandalen i vår tid. Här kan du läsa om det- och göra något.

"Kvinnor dör inte på grund av sjukdomar som vi inte kan behandla. De dör för att samhället ännu inte bestämt att deras liv är värda att räddas." -Mahmoud Fathalla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar